ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

 

Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.

Νίκος Καζαντζάκης

 

Τρόπος λειτουργίας

Η κοινότητα λειτουργεί με οριζόντια δομή και όλα τα μόνιμα μέλη της είναι ίσα. Υπάρχει η συνέλευση των μελών όπου μόνο αυτή παίρνει αποφάσεις με την μέθοδο της ομοφωνίας.

Οι εργασίες είναι για όλους και ο καθένας κάνει ότι μπορεί και για όσο αντέχει.

Τα νέα μέλη είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα εφόσον δηλώσουν επιθυμία ένταξής τους και περάσουν ένα δοκιμαστικό διάστημα ως μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας.

Οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να έλθουν όποτε θέλουν με προηγούμενη συνεννόηση και οι προσωρινοί κάτοικοι για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα.

Πρόθεση μας είναι να είμαστε ανοικτοί σε όλους ώστε να προσελκύσουμε άτομα τα οποία έχουν παρόμοιες αρχές και όραμα κι έτσι είτε να μείνουν μαζί μας είτε να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν πολλές μικρές κοινότητες διάσπαρτες παρά λίγες μεγάλες .

 

Οικιστική δομή  

Κάθε άτομο ή οικογένεια θα έχει το σπίτι του που θα το φτιάξει με όποιον τρόπο θέλει αρκεί να είναι με φυσική δόμηση και οικολογικά υλικά.

Θα χτιστεί ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος όπου θα λειτουργεί ως μαγειρείο, εστιατόριο, χώρος συνάντησης, συνελεύσεων κλπ.

Θα χτιστούν άλλοι κοινόχρηστοι χώροι όπως εργαστήριο κατασκευών, αποθήκες εργαλείων τροφίμων, θερμοκήπιο σπορείο, ξενώνες, ξηραντήριο βοτάνων, κομποστικές τουαλέτες κλπ

Η ύδρευση θα γίνεται από πηγάδι για τις καλλιέργειες και από παροχή για τα σπίτια με πλήρη εκμετάλλευση των γκρίζων νερών.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το ζεστό νερό θα παρέχεται από ηλιακούς θερμοσίφωνες και από rocket stove.

Η θέρμανση από rocket stove.

Το μαγείρεμα θα γίνεται σε ξυλόφουρνο, ηλιακό φούρνο, rocket stove, κουζίνα γκαζιού.

Η αυτοκίνηση θα γίνεται με βιοντίζελ που θα φτιάχνουμε οι ίδιοι είτε από καλλιέργειες φυτών (ηλίανθους, ελαιοκράμβη κλπ) είτε από συλλογή καμένων λαδιών από τις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής.

 

Καλλιέργειες

Ύστερα από έρευνα και μελέτη καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο φυσικής καλλιέργειας (Fukuoka).

Με την βοήθεια του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και του Παναγιώτη Μανίκη θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε σε ένα εγκαταλειμμένο εδώ και δεκαετίες τοπίο ένα εύφορο κτήμα που θα παράγει όχι μόνο την τροφή μας αλλά θα μας αποδίδει και κάποιο εισόδημα απαραίτητο τα πρώτα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη απεξάρτηση από τα χρήματα. Θα καλλιεργήσουμε λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και θα φυτέψουμε αμπέλια, οπωροφόρα και δασικά δέντρα από όλα τα είδη που μπορούν να ευδοκιμήσουν στη νότια Ελλάδα με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Παράλληλα με την επιτυχία αυτής της μεθόδου που πιστεύουμε ότι είναι η μόνη διέξοδος για το παγκόσμιο αγροτικό πρόβλημα, ελπίζουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής και να τους πείσουμε να δοκιμάσουν αυτόν τον τρόπο και να γνωρίσουν τα οφέλη του.