ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ

 

Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.

Mahatma Gandhi

 

Αν αποδεχτούμε ότι ο προορισμός του ανθρώπου σε αυτόν τον κόσμο είναι κάτι παραπάνω από την ατομική απόλαυση και ευημερία,  τότε θα πρέπει να ανακαλύψουμε με ποιόν τρόπο η εφήμερη ύπαρξή μας μπορεί  να είναι ωφέλιμη στο σύνολο των ανθρώπων και κυρίως της συνέχειας της ζωής στον πλανήτη. Δηλαδή πως το πέρασμά μας από την γη θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές οι οποίες με την σειρά τους θα βελτιώσουν τις υπάρχουσες στην εποχή τους συνθήκες έτσι ώστε από γενιά σε γενιά να υπάρχει μια συνεχόμενη πνευματική και ψυχική πρόοδος με συνέπεια η συλλογική συνειδητότητα του ανθρώπου να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται σε αυτό το επίπεδο ύπαρξης.

Κατά την γνώμη μας ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η ανθρωπότητα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δυσκολεύεται να επιβιώσει έχοντας ελλείψεις σε βασικά αγαθά και η μειοψηφία σπαταλά ανεξέλεγκτα τους πόρους του πλανήτη σε μια ατέρμονη τόνωση του «εγώ» πιστεύοντας ότι η ευτυχία έρχεται μέσω του υλικού πλούτου. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο πλανήτης να βρίσκεται στα όριά του λόγω της υπερεκμετάλλευσής του από τους λίγους, και οι πολλοί να ζουν μέσα στο άγχος και την δυστυχία.

Είναι φανερό ότι αυτή η πορεία πρέπει να αλλάξει. Προς τα πού όμως;

Για πολλά χρόνια προσπαθήσαμε να βρούμε διέξοδο ακολουθώντας διάφορες θεωρίες και τρόπους απεγκλωβισμού από αυτό το καθοδικό σπιράλ, προσπαθώντας μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες να μαζικοποιήσουμε την δράση μας. Παλεύαμε να πείσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση θεωρητικά, να αποδεχτούν τις προτάσεις μας και όταν θα δημιουργούσαμε την «κρίσιμη μάζα» θα αλλάζαμε την πορεία του κόσμου. Θέλαμε να αλλάξει ο κόσμος  χωρίς όμως ο καθένας μας να είναι ήδη η αλλαγή.

Αυτό αλλάζει.

Αποφασίσαμε λοιπόν να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να συντελεστεί. Θα ζήσουμε όπως θα θέλαμε να ζει όλη η ανθρωπότητα. Θα χτίσουμε αληθινές και τίμιες ανθρώπινες σχέσεις που θα βασίζονται στην αγάπη, στην αλληλεγγύη, στην αποδοχή του καθενός όπως είναι, στην κάλυψη των πραγματικών μας αναγκών  και των συνανθρώπων μας. Θα φροντίσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη από το πέρασμά μας να είναι το μικρότερο δυνατό. Μέσα από την ολιγάρκεια και την απλότητα θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό. Μέσα από την επαφή μας με την φύση θα απομακρύνουμε τα «παράσιτα» της πόλης και θα καθαρίσουμε την ψυχή μας και την καρδιά μας. Με τον φυσικό τρόπο ζωής θα αλλάξουμε, θα γίνουμε πιο υγιείς και πιο σοφοί, θα ηρεμήσουμε και θα ξεκουραστούμε ψυχικά κι έτσι θα είμαστε πιο δυνατοί και δημιουργικοί.

Θα γίνουμε η αλλαγή που προσδοκούμε και με το παράδειγμά μας θα δείξουμε τον δρόμο και στους συνανθρώπους μας. Αν καταφέρουμε να αφυπνίσουμε κάποιους αυτό θα γίνει βιωματικά και αποδεικνύοντας μέσω της πράξης ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και βιώσιμος για τις γενιές που έρχονται.