Αυταρκης 0ικοκοινοτητα

2014-04-06 20:18

Δημιουργία αυτόνομης οικοκοινότητας με σεβασμό στο περιβάλλον.

 Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αυτονομηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μέσα απο αυτόν το δρόμο θέλουμε να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες  που έχει ο άνθρωπος για να ζήσει και να μπορέσουμε να τις καλύψουμε. Βασικές μας αρχές είναι η αλληλεγγύη, η μη βία, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός και η αγάπη για τη συνεργασία μας με το οικοσύστημα. Θεωρουμέ την δημιουργία οικοκοινοτήτων καθώς και την επιστροφή στη φύση σαν την πιο ειρηνική, φυσική απάντηση στον εκφυλισμό που διέπει τη σημερινή κοινωνία. Η φύση του ανθρώπου δεν είναι να ζεί μεσα σε τσιμεντένια κτήρια, σε βρώμικες, γεμάτες καυσαέριο και θόρυβο πόλεις, ούτε να αγοραζει προϊόντα απο εταιρίες κολοσσούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, αλλα να ζεί στο φυσικό του περιβαλλον, διατηρώντας την επικοινωνία του με τα στοιχεία της φύσης, τα ζώα και φύσικα τον άνθρωπο.

Το να κάτσουμε να αναμασήσουμε το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, το ποιός έφταιγε για την κατάσταση που επικρατεί δεν μας λέει τίποτα.Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε αυτό που ονειρευόμαστε: πολλές συνδεδεμένες αυτόνομες κοινότητες ανθρώπων που θα συνεργάζονται και θα κάνουν πράξη αυτά που πιστεύουν.Το σύστημα συντηρείται απο εμάς,όμως  χωρίς εμάς δεν υπάρχει.Μας έχουν αιχμαλωτήσει εμφυτεύοντάς μας ψεύτικες ανάγκες,  ψεύτικη καλοπέραση και μια βόλεψη η οποία μας αποτρέπει απο κάθε τι διαφορετικό και δημιουργικό. Μας έκαναν να φοβόμαστε την αλλαγή.Ας γίνουμε η αλλαγή που φοβούνται.

 Στα 22 στρέμματα που θέλουμε να είναι το κεντρικό μέρος της κοινότητας που δημιουργούμε και σε κοντινό χώρο βρίσκονται άλλα 15 στρέμματα που είναι υπο συζήτηση να ενταχθούν κι αυτά στην προσπάθεια μας.

Η μετάβαση μας στον χώρο των 6 στρεμμάτων θα γίνει απο τον Απρίλιο και μετά. Μέσα στο κτήμα υπάρχει ενα εγκατεστημένο λυώμενο, πηγάδι και κολώνα της δεη που θα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε απο την αρχή την αυτονομία μας σε ενέργεια κ αινερό.  Τέλος, μας προσέφεραν και άλλα 2 τροχόσπιτα.

Κύρια ζητήματα

Διατροφή

H διατροφή θα καλύπτεται μέσα απο το χώρο μας και απο ανταλλαγές/συναλλαγές με άλλους  μικροπαραγωγούς ή δικτυα εναλλακτικού και ανταλλακτικού εμπορίου. Στα πρώτα βήματα που δεν θα έχουμε την δική μας παραγωγή θα κάνουμε μαζικές παραγγελίες σε τρόφιμα που χρειαζόμαστε.

Δόμηση σπιτιών

Στην αρχή θα υπάρχουν πρόχειρα καταλύματα όπως τροχόσπιτα,κοντέινερ,σκηνές κ .α. Οι μόνιμες και ίσως μεταφερόμενες κατοικίες  θα δομηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Θα χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως: ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά,υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα κ.α.

Ύδρευση

Πηγάδια,γεωτρησεις,συλλογή βρόχινου νερού.

Χρήματα

Κεντρικό ταμείο: Το ταμείο της κοινότητας θα είναι κοινό. Θα δίνεται ένα προκαθόρισμένο κάθε μήνα ποσό (ίδιο για όλους και βασισμένο στα έσοδα και τα έξοδα της κοινότητας) στο κάθε άτομο ώστε να το αξιοποιήσει όπως θέλει. Οι βασικές ανάγκες του κάθε ατόμου θα καλύπτονται απο τη κοινότητα.

Εσοδα:Τα έσοδα της κοινότητας θα προέρχονται  απο εναλλακτικό εμπόριο  είτε πρώτων υλών(λαχανικά, φρούτα, βοτανα) είτε προϊόντων που θα παράγονται απο εμάς( σάλτσες, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, είδη προσωπικής υγιεινής, οικιακά καθαριστικά). Επίσης έσοδα θα υπάρχουν και απο διάφορες εκδηλώσεις(συναυλίες,γιορτές κλπ), φεστιβάλ και προσφορές. Οι προσφορές που θα δεχόμαστε θα ειναι ελεγχόμενες.

Έξοδα: Σε υλικά για την κατασκευή των σπιτιών, για τις καλλιέργειες , τις πηγές ενέργειας και την αγόρα αγαθών .

Μετακινήσεις

Οι κοντινές μετακινήσεις μας θα γίνονται  με πόδια,ποδήλατα,γαϊδουράκια και φυσικά  θα υπάρχει πάντοτε αμάξι για διαδρομές που χρειαζόμαστε ή για έκτακτες ανάγκες. Ευελπιστούμε να κάνουμε μηχανική μετατροπή και να μην χρησημοποιούμε βενζίνη-πετρέλαιο

Ανακύκλωση

Στόχος μας είναι να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια, τα οποία θα ανακυκλώνονται. Τα οργανικά υλικά θα κομποστοποιούνται ωστέ να χρησιμοποιηθούν σε καλλιέργειες. Σχετικά με την αποχέτευση θα γίνεται και αυτή με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.

Καλλιέργειες

Οι καλλιέργειες θα γίνοντε με φυσική μέθοδο.

Εκπαίδευση

Όλες οι κατασκευές(σπιτιών, ειδών πρώτης ανάγκης, κλπ) και οι μέθοδοι καλλιέργειας θα γίνονται και με εργαστηριακό τρόπο ώστε  μεταφέρονται πάντού οι γνώσεις της αυτονομίας. Επίσης , σαν στόχο έχουμε τη δημιουργία εναλλακτικού σχολείου για παιδια αλλα και για ενήλικες.

 

 Εν κατακλείδει το όλο εγχείρημα στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, τη μεταφορά ενός μηνύματος σχετικού με την αυτάρκεια, τη φυσική ζωή και την εκπαίδευση καθώς και τη μετάδοση των γνώσεων γία την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

 

 

Αυταρκης 0ικοκοινοτητα

Αυτός το πεδίο είναι κενό.