Εργαστήριο στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα

 

Τον Απρίλιο του 2014 συμμετείχαμε στο τριήμερο εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας που έγινε στην Έδεσσα. Εκεί ο Παναγιώτης Μανίκης μας ανέλυσε αυτή την μέθοδο και μας ξενάγησε στο κτήμα του.

Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Ένα κτήμα 25 στρεμμάτων με πάνω από εκατό είδη διαφορετικών δένδρων και ανάμεσά τους λαχανικά βότανα και αμπέλια. Ένας επίγειος παράδεισος που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει εφόσον την αφήσει ο άνθρωπος. Για πρώτη φορά νοιώσαμε την άμεση σχέση της γεωργίας με την φιλοσοφία όπως την εμπνεύστηκε ο Φουκουόκα και την διδάχτηκε από αυτόν ο μαθητής του Παναγιώτης Μανίκης που είμαστε πολύ τυχεροί να τον έχουμε δίπλα μας. Ένας άνθρωπος που αγωνίζεται να διαδώσει αυτή τη μέθοδο σε όλον τον πλανήτη θεωρώντας ότι είναι η λύση για το παγκόσμιο αγροτικό αδιέξοδο.

Επηρεαστήκαμε πολύ από τον λόγο του και κυρίως από την στάση του στη ζωή. Θα καλλιεργήσουμε με αυτόν τον τρόπο και θα προσπαθήσουμε να τον διαδώσουμε προσπαθώντας να εναρμονιστούμε με την φύση ελπίζοντας να φανεί τόσο γενναιόδωρη όσο στο κτήμα στην Έδεσσα.   

Από την μεριά του ο Παναγιώτης υποσχέθηκε να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα πετυχημένο κτήμα Φυσικής Καλλιέργειας που όχι μόνο θα μας θρέφει αλλά θα μας εξασφαλίζει και κάποιο εισόδημα έτσι ώστε να λειτουργήσουμε σαν ένα παράδειγμα για τους αγρότες της περιοχής.

Τον ευχαριστούμε για τους αγροτικούς και πνευματικούς δρόμους που μας άνοιξε.